2018. november 8., csütörtök

Napi áhítat - Ősz végi gyümölcstelen fák






Napi áhítat - Ősz végi gyümölcstelen fák

Ősz végi gyümölcstelen fák


2018 - Áhítat, 2018. november 8. Zsombor névnap van

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok

Hét témája: Elmúlás
Júd 8–13

Minden életkornak, életszakasznak megvannak a gyümölcsei. Mik a tieid?
„De mindezek ellenére ezek az álmodozók is ugyanúgy beszennyezik a testüket, megvetik Isten felségét, és káromolják a mennyei hatalmasságokat. Pedig még Mihály angyal sem mert káromló ítéletet kimondani, amikor az ördöggel vitatkozva küzdött Mózes holttestéért, hanem azt mondta: „Dorgáljon meg téged az Úr!” Ezek viszont káromolják azt, amit nem ismernek; amit pedig oktalan állatok módjára ösztönösen ismernek, abba belepusztulnak.Jaj nekik, mert Kain útján indultak el, pénzért Bálám tévelygésére adták a fejüket, és Kóré lázadása szerint vesznek el. Ezek szennyfoltok szeretetvendégségeiteken, akik szemérmetlenül veletek lakmároznak, és hizlalják magukat. Olyanok, mint a szél sodorta, víz nélkül való fellegek, mint az ősz végi gyümölcstelen fák, amelyek gyökerestül kiszakítva kétszer halnak meg; mint a tenger megvadult hullámai, amelyek saját szégyenüket tajtékozzák, bolygó csillagok, akikre az örök sötétség homálya vár.”
Magyarázat
Szeretetet, törődést és figyelmet követelünk magunknak, de adni mindezt nehezünkre esik. Jól akarunk lakni a máséból, de a mienkből ne lakjon jól más. Szívesen elmegyünk a gyülekezetbe, hogy kritizáljuk a „műsort”, de nem akarunk odaállni és áldozatot hozva szolgálni a szenteket. Üres hassal és üres kézzel megyünk a „szeretet”-vendégségre, hogy majd üres fejjel és szívvel távozzunk onnan. Véleményt tudunk formálni a lelkipásztor munkájáról, de nem ajánljuk fel, hogy mellé állunk és segítünk. Szakértők vagyunk a gyülekezetvezetésben, de a kezünk és a lábunk helyett a szánk jár. Kiváló hallásunk egyből észreveszi, ha melléfogott testvérünk a hangszeren, de soha nem jut eszünkbe, hogy megköszönjük azt, amit Isten népéért tesz. Nagyvonalúak vagyunk, ha a gyülekezet pénzéről van szó, de ha a persely elénk kerül, összeszorul a gyomrunk.
Krisztusinak látszunk, csak éppen Krisztus Lelke hiányzik belőlünk. Úgy tűnik, hogy ízünk is van, és ha úgy adódik, világítani is tudunk, de hamar kiderül, hogy mindez csak a látszat, a felszín. Talán nem halunk meg olyan hirtelen, mint a hazug, képmutató Anániás és Szafira, és Isten szent né­pének haszontalan, élősködő tagjai leszünk évtizedeken át, ez mégsem azt jelenti, hogy minden rendben van velünk, hanem még súlyosabb lesz az ítéletünk. Hiszen Isten családjában minden feltétel adott ahhoz, hogy életünk sok jó gyümölcsöt teremjen. Az Úr Jézus mondja a mennyei Atyáról: „Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi; és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen.” (Jn 15,2) Ne csak a tömeghez akarj tartozni, akarj tanítvány lenni. Ne elégedj meg a látszattal, kívánd a kegyesség erejét. Mielőtt változást követelsz, akarj te is változni, és mielőtt kérsz, légy kész adni. Tényleg jobb adni, mint kapni!
(Nagy Kasza Dániel)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése