2018. november 16., péntek

Napi áhítat- Mennyit nyomsz Isten mérlegén?


Mennyit nyomsz Isten mérlegén?


2018 - Áhítat, 2018. november 16. péntek ,  Ödön névnap van .


Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!

Hét témája: Könnyű!


Dán 5,22–30

Sosem késő elkezdeni a felkészülést a nagy megmérettetésre.
„De te, Bélsaccar, aki a fia vagy, nem aláztad meg magadat, bár mindezt tudtad. A menny Ura fölé helyezted magad, mert az ő házának edényeit hozták eléd, és te bort ittál azokból főrangú embereiddel, feleségeiddel és ágyasaiddal együtt, miközben dicsőítetted az ezüstből, aranyból, rézből, vasból, fából és kőből csinált isteneket, amelyek nem látnak, nem hallanak, és semmit sem tudnak. De azt az Istent, akinek a kezében van az életed és a sorsod, nem dicsőítetted. Ezért küldte ő ezt a kezet, és íratta föl ezt az írást.
Az írás, amely oda van írva, így hangzik: mené mené tekél ú-parszín. A szavak magyarázata pedig ez: A mené azt jelenti, hogy számba vette Isten királyságodat, és véget vet annak. A tekél azt jelenti, hogy megmért téged mérlegen, és könnyűnek talált.A perész azt jelenti, hogy felosztotta királyságodat, és a médeknek meg a perzsáknak adta.
Akkor Bélsaccar parancsára Dánielt bíborba öltöztették, nyakára aranyláncot tettek, és kihirdették, hogy rang szerint ő a harmadik az országban.
Még azon az éjszakán megölték Bélsaccart, a káldeusok királyát.”
Magyarázat
Vannak sportágak, amelyekben a győzelem/vesztés szorosan összefügg a súlycsoporttal, versenysúllyal vagy a mérlegeléssel. Sok – sőt minden – múlik azon, hogy a versenyzőt hova sorolja az eredmény.
Ilyesmi „élménye” volt annak a babiloni királynak is, akinek tanulságos jelenetében találjuk ma magunkat, a tegnapi igénkben szereplő júdai uralkodó után közel másfél évszázaddal. Ezúttal a kegyelem jele helyett az ítéleté bukkan föl a történetben. Ennek oka, hogy Belsaccár a menny Ura fölé helyezte magát, szentségét bálványokkal meggyalázva, az egyedül élő Isten dicsőségét arra méltatlanoknak adva (23. v.).
Aki nem a mindenható Isten felé, hanem alternatív „istenek” irányába fordul, annak élete előbb vagy utóbb menthetetlenül kudarcba fullad. Nem elég az Istenre utaló tárgyi eszközöket használatba venni, a formai külsőségek ugyanis nem bírnak mágikus megmentő erővel.
Az ember hajlamos túlzott magabiztossággal cselekedni, önmaga vélt igaza köré szervezve életét. Ilyenkor szükségessé válik a külső forrásból származó radikális szembesítés a valódi helyzetével. Ne várd ezt meg! Légy tudatában, hogy mennyire fajsúlyos az életed! Vajon eléggé jól táplált vagy?
(Várady Endre)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése