2018. november 7., szerda

Napi áhítat- Elmúlik szegény és gazdag


Elmúlik szegény és gazdag


2018 - Áhítat, 2018. november 7. szerda ,Rezső névnap van.

Születésnap és Névnapjukat ünneplőknek sok Boldogságot kívánok!

Hét témája: Elmúlás
Jak 1,9–11

Gazdagság és szegénység forgandó állapotok. Ne vágyj egyikre sem túlzottan, mert nem tőlük függsz. Egyedül a lelkedben levő igazságtól.
„A szegény sorsú testvér a méltóságával dicsekedjék, a gazdag pedig megalázott voltával, mert elmúlik mindez, mint a mező virága. Mert felkel a nap nagy hőséggel, és elszárítja a füvet; a virága elhull, és szépsége elvész. Így sorvad el vállalkozásaiban a gazdag is.
Magyarázat
Ugye, hogy Isten családjában nem okoz hátrányt, ha valaki nem annyira tehetős, és előnyt sem jelent, ha sok pénze van? Ugye, hogy nem azok a gyülekezeteink elöljárói és meghatározó, hangadó személyei, akik vagyonnal rendelkeznek? Ők alázattal inkább visszahúzódnak, mint hogy vagyonukkal befolyásolják Isten szent népét. Ugye, hogy a szenteket sokkal inkább a szellemileg gazdagok, az Isten szerint vagyonosok terelgetik? Ugye, hogy a gyülekezet egészséges működéséhez nem pénzre van elsősorban szükségünk, hanem látásra, odaszánásra, alázatra és szentségre? Ugye, hogy kölcsönös tisztelettel nézünk egymásra, és tudjuk, hogy anyagi helyzetünktől függetlenül áldottak, mennyei örökség és szellemi gazdagság birtokában vagyunk?! Milyen jó, hogy Isten népe nincs arra rászorulva, hogy a mammontól tegye függővé magát.
Tetszett az Emberfiának, hogy az egyszerű és alacsony sorsú emberek barátságát keresse. Ő utánamegy az elveszettnek, hogy megkeresse és megtalálja, de a tehetős gazdag ifjú után már nem indul, őt kéri, hogy alázkodjon meg, és legyen követővé. Tudomásul veszi, ha a gazdag nem ér rá elfogadni a meghívást, mert a feleségével, szántóföldjével, tehenével, vállalkozásával van elfoglalva, az út szélén levő koldusokat viszont kényszeríti, hogy részt vegyenek az általa szervezett ünnepségen. Ő nem kereste a gazdag és befolyásos emberek barátságát, de ha azoknak fontos volt az ő barátsága, akkor megtalálhatták. A látszat tehát csal! A szegény és alacsony sorsú testvér valójában mennyei állampolgár, az Úr Jézus barátja, és ugyanúgy a gazdag is, ha a vagyona helyett Jézus barátságát választja. A világ pedig elmúlik, a szegénység és a gazdagság is... de „aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké” (1Jn 2,17).
(Nagy Kasza Dániel)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése