2016. január 17., vasárnap

Napi áhítat

Csak Jézussal lehet megvalósítani
2016 - Áhítat, 2016. január 17. vasárnap
Hét témája: Máté evangéliuma
Olvasmány: Mt 5,43–48

A szeretet megfűszerezi az embertársainkkal való kapcsolatot.
„Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet.  Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak.  Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi a jutalmatok? Nem ugyanezt teszik-e a vámszedők is?  És ha csak atyátokfiait köszöntitek, mennyivel tesztek többet másoknál? Nem ugyanezt teszik-e a pogányok is?  Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes.”

Magyarázat

A 43. vers szellemisége: „szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet” – nagyon közel áll hozzánk. Ugyanis mi emberek erre vagyunk önmagunktól képesek. A „megmondatott”, az elődök életvitele, életszemlélete működik az emberben. 
Jézus viszont egy magasabb szintre emeli kapcsolatát az emberrel és magával Istennel is. „Szeressétek ellenségeiteket!” Tehát ahogyan Isten a szeretet, úgy az ő gyermekeit, mai tanítványait is a szeretetnek kell jellemeznie. Hiszen erről ismerik meg az emberek, hogy tanítványaim vagytok – mondja Jézus.
Amikor a szeretet motivál, és imádkozom ellenségeimért, akkor nem az ő büntetésük, megállításuk a cél, vagyis nem az lesz a kérésem, hogy Isten állítsa meg őket, hogy nekem jó legyen (ne gyűlöljenek, ne üldözzenek...), hanem Isten gyermekeivé legyenek. Ez Krisztussal lehetséges, mert minden emberért meghalt. Igénk azt mondja, felhozza napját gonoszokra és jókra, esőt ad igazaknak és hamisaknak. Ha ő így cselekszik, így szeret, akkor az ő tanítványaiként mi is szeressünk így!
(Bánsky Tibor )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése